בטון דרוך הוא סוג של בטון מזוין אשר מחוזק באמצעות תהליך שנקרא דריכה. שיטה זו משמשת כדי ליצור אלמנטים של בטון אשר יכולים לשאת עומסים גדולים יותר ולגלות עמידות ויציבות גבוהות בפני רעידות אדמה. כאשר תהליך הדריכה, בו מוספים אלמנטים של מתיחה לבטון המזוין, מבוצע לפני שיוצקים את האלמנט המבני, הוא יקרא "דריכת קדם". וכאשר התהליך מבוצע לאחר שהאלמנט כבר בנוי, הוא יקרא "דריכת אחר".
על הסוגים השונים של דריכת בטון
כאמור ישנם שני סוגים עיקריים של דריכת בטון, לכל סוג יש את המאפיינים והיתרונות שלו.
- הסוג הראשון: דריכת קדם – סוג זה של דריכה כולל מתיחה של מוטות הפלדה לפני יציקת הבטון, כאשר המתיחה מבוצעת באמצעות מוטות מיוחדים. שיטה זו משמשת להכנה מראש של אלמנטים מבטון והיא מתאימה לבניה טרומית.
- הסוג השני: דריכת אחר – סוג זה של דריכה כולל את מתיחה של מוטות הפלדה לאחר יציקת הבטון. שיטה זו מתאימה לבניית מאגרי מים, גשרים, אולמות ועוד, כאשר במהלכה מוטות הפלדה מוחדרים לצינור חלול אשר נמצא בגוף הבטון. המוטות מחוברים אל כבלי מתיחה, מה שמאפשר לבטון לגלות עמידות בפני לחצים ועומסים כבדים.
מה היתרונות של בטון דרוך?
בטון דרוך מציע מספר יתרונות. אחד היתרונות היותר משמעותיים הוא החוזק והעמידות המשופרים שלו. באמצעות שילוב בטון עם חומרי חיזוק כגון מוטות פלדה, הבטון הדרוך יכול לעמוד בעומסים כבדים, סדקים ושברים, מה שהופך אותו למתאים עבור מגוון רחב של יישומים מבניים. יותר מכך, ניתן לתכנן אלמנטים מבטון דרוך כך שיגלו עמידות גם בפני בתנאים סביבתיים שונים, לרבות פעילות סיסמית. תכונה זו הופכת אותו לבחירה מועדפת עבור מבנים, גשרים, סכרים, מאגרים ופרויקטים אחרים באזורים המועדים לרעידות אדמה.
יתרון נוסף של בטון דרוך הוא הרבגוניות העיצובית. ניתן ליצוק קורות ואלמנטים בצורות וגדלים שונים כדי לעמוד בדרישות אדריכליות ספציפיות, מה שמאפשר ליצור מבנים חדשניים, יציבים, עמידים ואסתטיים. העמידות הגבוהה שלו בהשוואה לחומרי בניין אחרים, הופכת אותו לבחירה יותר בטיחותית ואמינה עבור מבנים שונים. לבסוף, מבנים שנבנו בשיטה זו מאופיינים עם תוחלת חיים ארוכה יותר, כשהם דורשים פחות תחזוקה, מציעים חסכון בטווח הארוך וממזערים את הצורך בתיקונים תכופים.
איך משתמשים בבטון דרוך בענף הבניה?
לבטון דרוך יש שימושים רבים בענף הבנייה הודות לחוזקו, עמידותו והרבגוניות שלו. הוא נפוץ לבניית מבני מגורים, מסחר ותעשייה, כאשר יכולתו לעמוד בעומסים כבדים ולהתנגד לגורמים סביבתיים הופך אותו אידיאלי לתמיכה בבניינים רבי קומות.
בטון דרוך משמש לבניית גשרים בשל יכולתו לעמוד בפני רעידות אדמה ולשאת עומסים, כל שכן עומסי תנועה. הוא מתאים לבניית מאגרי מים בזכות אטימותו ועמידותו, הוא משמש לא פעם לסלילת כבישים ובניית מדרכות, הודות לדרישות התחזוקה הנמוכות, נוסף לעמידותו. הוא משמש לעיתים קרובות לבניית קורות, עמודי תמיכה ויסודות בפרויקטים שונים של בניה, כאשר חוזקו ויציבותו תומכים במשקל של מבנים בהצלחה.
גם בתחום הבניה הטרומית נעשה שימוש בבטון דרוך. רכיבי בטון טרומיים מיוצרים מחוץ לאתר וכשהם מוכנים מובלים לאתר הבניה להרכבה. ניתן להשתמש בלוחות בטון דרוך ליצירת מבנים חסכוניים באנרגיה עם תכונות בידוד משופרות, כמו גם כדי ליצור מחסומי קול לאורך כבישים מהירים ומסילות רכבת.
אילו בדיקות נדרשות על מנת לוודא את תקינות הבטון?
מכיוון שבטון דרוך צריך לספק פתרון יציב, עמיד ואמין יש להבטיח את תקינותו באמצעות בדיקות בטון שונות. בדיקות אלו מסייעות להבטיח שהבטון עומד בתקנים הנדרשים של חוזק, עמידות ואיכות. ישנם סוגים שונים של בדיקות בטון המאפשרות לאמת את תכונותיו של הבטון, חוזקו ועוד. בדיקות אל הרס, מאפשרות ללמוד על הבטון ולוודא כי הוא עומד בתקנים הנדרשים מבלי לגרום לפגיעה או הרס שלו, לעומת בדיקות הורסות, אשר מבוססות על לקיחת דגימה לבדיקה באמצעות קידוח בבטון.
על ידי ביצוע בדיקות, ניתן להבטיח שהבטון המשמש לפרויקטים שונים של בנייה עומד בתקנים ובמפרטים הנדרשים, וכתוצאה מכך תורם ליצירת מבנים בטוחים, יציבים ועמידים לאורך זמן.