רפורמת קסיס, המוכרת גם כרפורמת הייבוא, עוסקת בתחומי התקינה, המזון, האנרגיה והתמרוקים. הרפורמה מקודמת על ידי משרדי האוצר, הכלכלה והתעשייה ובשיתוף משרד הבריאות והאנרגיה, ומטרתה היא לעבור לשיטות שנהוגות בשווקים המתקדמים בעולם, לשנות את שיטת הפיקוח על חוקיות היבוא ולהגביר את האכיפה בשווקים השונים במקביל.
עקרונות ויתרונות הרפורמה
רפורמת קסיס פועלת לאמץ רגולציה בינלאומית לאישור מוצרים שונים ובכך לצמצם את הדרישות המחמירות שייחודיות לרגולציה הישראלית. באמצעות יישום הרפורמה, אכיפת חוקיות הייבוא תתבצע על סמך הצהרה בלבד, ולא על סמך ביצוע בדיקות והגשת מסמכים.
לרפורמת היבוא יש המון יתרונות כמו למשל חיסכון בעלויות היבוא, הגדלת התחרות על ידי הכנסת יבואנים נוספים לשוק, הגדלת הכדאיות לשיווק בארץ והכנסת רשתות חדשות, מידת נגישות גבוהה יותר לשוק הגלובלי, הגדלת מגוון המוצרים הקיים בשוק, הפחתת יוקר המחיה הודות לחסכון בעלויות, ירידה במחירים לצרכן כתוצאה מכך, קידום יבוא מקביל והגברת האכיפה והסנקציות בשווקים.
רפורמת היבוא בתחום התקינה
רפורמת היבוא בתחום התקינה נכנסה לתוקף בתאריך 1.6.2022 והיא חלה על יבוא מאות מוצרים כמו למשל מוצרי אלקטרוניקה, מוצרי חשמל לבית, מוצרי ילדים, מוצרי פנאי וספורט, מוצרי אופטיקה, מוצרים לבית ועוד מוצרים אשר נדרשים לעמוד בתקן הרשמי.
במסגרת הרפורמה ולראשונה בישראל ניתן יהיה לייבא מוצרים אשר הוכח כי עומדים בתקן בינלאומי, כלומר על בסיס הצהרה בלבד, וללא בדיקות פיזיות של המוצר ובתנאי שהיבואן יציג דוחות בדיקה על פי הרשימה החיובית שפורסמה על ידי משרד הכלכלה. כמו כן, על היבואן להצהיר שהמוצרים מתאימים לרשת החשמל בישראל לפני שיווקם, לקיום תקע חשמל ישראלי מתאים ולסימון המוצר על פי צו הגנת הצרכן (סימון מוצר).
יש לציין שישנם מוצרים שהוחרגו והרפורמה לא תחול עליהם, מה שאומר שהיבואנים של מוצרים אלו כן ידרשו לבצע בדיקות בכל משלוח. בין המוצרים הללו ניתן למצוא ציוד לחץ והרמה, אמצעי בטיחות לגילוי וכיבוי אש, מתקנים למגרשי משחקים של ילדים, מוצצים ופטמות, בקבוקים, דודי שמש ועוד.
רפורמת היבוא בתחום האנרגיה
רפורמת היבוא בתחום האנרגיה נכנסה לתוקף בספטמבר 2022 והיא חלה על מוצרים שמחויבים לכלול סימון של רמת היעילות האנרגטית, לרבות מקררים, מזגנים, מייבשי ומכונות כביסה, תנורים, מדיחי כלים, טלוויזיות, ממירים ועוד.
הרפורמה מאמצת הלכה למעשה את הרגולציה האירופאית, מה שאומר שבעת ייבוא של מוצרים אלו הם נדרשים לעמוד בתקן האירופאי. כמו כן, במידה וישנה סתירה בין התקן הישראלי לתקן האירופאי, התקן האירופאי הוא זה שיכריע.
דבר נוסף שקידמה הרפורמה הוא מסלול של יבוא מוצרים על סמך הצהרה בלבד, מה שאומר שניתן יהיה לייבא מוצרים רבים ללא ביצוע בדיקות בכל משלוח. עם זאת כן ישנו צורך באישורים רלוונטיים כמו למשל מסמך DOC כפי שנהוג בשוק האירופאי לצד תווית אנרגטית, אישור בדיקת מעבדה מוכרת ועוד.
רפורמת היבוא בתחום התמרוקים
רפורמת התמרוקים צפויה להיכנס לתוקף באפריל 2023 (למעט במסלול יבוא מקביל אשר נכנס לתוקפו בינואר 2023) והיא חלה על מרבית התמרוקים, שכן הוחרגו ממנה רק בשמים וסבונים מוצקים שעליהם אין כיום חסמי יבוא.
במסגרת הרפורמה יבואנים יוכלו לייבא מוצרים שמשווקים בשוק האירופאי כשהם נסמכים על הרגולציה האירופאית בלבד. במידה ויבואנים רוצים לייבא מוצרים במסלול הנ"ל עליהם למנות נציג מטעמם שיוודא שהמוצרים אכן עומדים בדרישות הרגולציה בהתאם לתקנים האירופאים.
כמו כן הרפורמה מקדמת אפשרות לייבוא מקביל של מוצרים מבלי לדרוש אישורים שמקורם ביצרן. המסלול ליבוא מקביל מאפשר לייבא תמרוקים שהמאפיינים שלהם יבחנו ביחס למאפיינים של היבואן הישיר, כאשר את הבדיקות למוצרים הללו ניתן לבצע באמצעות המכון לתקנים או מעבדות מוסמכות על ידו.
למידע נוסף, שאלות או בירורים בקרו באתר של סיסטם מעבדות הייבוא >>