חיזוק מבנים ישנים זהו לא רק עניין של שימור המורשת התרבותית, אלא גם צעד חשוב בהבטחת בטיחות ושלום הציבור. חיזוק מבנים ישנים דורש תכנון קפדני, ידע הנדסי ועמידה בתקני בטיחות, לכן זהו תהליך שאין להקל בו ראש, יש לבצע אותו שלב אחר שלב, ולא פעם, אישור מטעם מעבדה מוסמכת יהיה הכרחי.
ביצוע הערכה מבנית
השלב הראשון בעת חיזוק מבנה ישן הוא ביצוע הערכה מבנית מקיפה. יש לבדוק את המבנה ולאתר סימנים להידרדרות כמו למשל סדקים, יסודות חלשים, תשתיות שיש לחזק ועוד. לרוב אנשי מקצוע מבצעים בדיקות חזותיות, בדיקות אל הרס, בדיקות ממוחשבות ועוד שלל בדיקות אשר יעזרו להעריך את תקינותם ותפקודם של מרכיבי הבניין.
מה ההבדל בין חיזוק מבנה ישן לחיזוק מבנה קיים?
חיזוק מבנה ישן מתייחס בדרך כלל למבנים בני כמה עשורים ומעלה, כאשר המטרה היא לעדכן את המבנה כך שיעמוד בתקני בנייה מודרניים ובטיחותיים. לעומת זאת, חיזוק מבנה קיים אינו בהכרח מתייחס למבנה ישן, כי אם למבנה עומד שנמצא בשימוש, ללא כל קשר לגילו. בשני המקרים, הדגש הוא על התאמת המבנה הקיים לדרישות הבנייה הנוכחיות, בין אם מדובר בבניין מגורים, משרדים או מבנה ציבורי.
תהליך זה כולל לעיתים קרובות תיקון או החלפה של תשתיות ישנות, חיזוק היסודות והקירות, תיקון סדקים בקירות, שדרוג המבנה בהתאם לתקנות בניה חדשות, והוספת חיזוקים על מנת לשפר את העמידות שלו בפני רעידות אדמה או גורמים אחרים שיכולים לסכן אותו.
כיצד עובד התהליך?
התהליך של חיזוק מבנים כולל את השלבים הבאים:
זיהוי חולשות וליקויים
לאחר ביצוע הערכה מבנית, ניתן לאתר ולזהות את החולשות והפגמים בתוך הבניין. בדיקות אלו עשויות לגלות אזורים בהם התמיכה אינה מספקת, חומרי גלם שצברו בלאי, ליקויים מבניים שפוגעים ביציבות הבניין ועוד. הבנת הפגמים והליקויים המבניים חשובה לשם פיתוח תכנית חיזוק מבנים איכותית ומקצועית.
בחירה בפתרונות חיזוק
כאשר מבינים את מצב הבניין, על כל החולשות והפגמים שבו, ניתן לבחור בפתרון החיזוק המתאים. ישנם פתרונות שונים לבחור מהם, כמו למשל הוספת אלמנטים מבניים חדשים, חיזוק רכיבים קיימים או חלוקה מחדש של העומס על מנת לשפר את החוזק והיציבות של הבניין מחדש. תהליך התכנון דורש התייחסות לגורמים כמו אופן השימוש בבניין, חשיבות היסטורית ומגבלות תקציביות.
השגת ההיתרים והאישורים הדרושים
לפני שמתחילים עם חיזוק המבנה בפועל, חשוב לקבל את ההיתרים והאישורים הדרושים מהרשויות המקומיות. היתרים אלו חשובים ועליהם להיות תואמים לאופי הפרויקט, כל שכן לאפשר לבצע שינויים מבניים, תוך הקפדה על חוקי בנייה ותקנות חשובות.
תחילת העבודה
לאחר שקיבלתם את כל האישורים וההיתרים הדרושים, ניתן להתחיל לבצע את עבודות החיזוק. עבודות החיזוק יכולות לכלול פעולות רבות כמו למשל חיזוק הקירות החיצוניים או היסודות, חיזוק פלדה לעמודים ועוד. העבודה מבוצעת על ידי קבלנים מיומנים ואנשי מקצוע בתחום בהתאם למפרט מהנדס ותוך הקפדה על עמידה בתקני בטיחות לכל אורך התהליך.
פיקוח ובקרת איכות
לאורך התהליך יש להבטיח שהעבודה עומדת בתקנים הנדרשים, מה שעשוי לכלול בדיקות באתר, בדיקות חומרים ועוד שלל עבודות שמטרתן לפקח ולוודא שאמצעי החיזוק אכן יעילים. בקרת איכות ופיקוח בניה יעזרו לזהות כל ליקוי או חריגה ממפרטי התכנון בשלבים מוקדמים, ולבצע תיקונים בזמן.
מתי לפנות למעבדה מוסמכת?
בעוד שניתן לבצע חיזוק מבנים בהתאם לעקרונות הנדסיים ותקנים בתעשייה, ישנם מקרים בהם יעלה הצורך בפניה למעבדה מוסמכת כדי לאשר את החיזוק שנעשה. המצבים שבהם עשויים להידרש שירותיה של המעבדה:
- בדיקת חומרים – כאשר משתמשים בחומרים חדשים או חדשניים לטובת החיזוק, ניתן להזמין בדיקות מעבדה. בדיקות של מעבדה מקצועית יכולות לאמת את התכונות המכניות של החומרים ולהבטיח את תאימותם לחומרי בניין קיימים.
- בדיקת עומסים – ישנם מקרים בהם צריך לבצע את מידת יעילות של אמצעי החיזוק, ואחת הדרכים לעשות זאת היא על ידי בדיקת העמסה או בדיקות שלד. מעבדה מוסמכת יכולה לספק לכם נתונים חשובים על הביצועים המבניים בתנאים שונים.
- בדיקות למעטפת ומערכות הבניין – אם רוצים להבטיח עמידות לטווח ארוך החומרים בהם נעשה שימוש למעטפת ומערכות הבניין צריכים לעבור בדיקות מקיפות, על מנת להבטיח שהם יגלו עמידות בפני גורמים סביבתיים כמו לחות, תנודות טמפרטורה חומרים מכלים ועוד.
וכמובן שישנן עוד בדיקות שונות שניתן לבצע במסגרת המעבדה.
בשורה התחתונה,
התהליך של חיזוק מבנים ישנים הנו מורכב ודורש תכנון קפדני מטעם מומחים ועמידה בתקני בטיחות. על ידי הקפדה על כל השלבים ושיתוף פעולה עם מעבדה מוסמכת בעת הצורך, תוכלו לשמר ולחזק את המבנה ביעילות, מקצועיות ובטיחות מרבית.